GESCHIEDENIS VAN DE FRIET
WAAROM FRIETEN BELGISCH ZIJN
De vraag die iedereen bezig houdt is waar en wanneer de eerste friet gebakken werd. Helaas blijkt daarbij telkens weer, dat nergens fatsoenlijke informatie voorhanden is.
Niemand kan er immers om heen: de uitvinder van de friet is onbekend gebleven.

Uit gewoonte eisen de Fransen de uitvinding voor zich op maar dat is een historisch misverstand. De aardappel was in Frankrijk immers veel later gemeengoed dan in België.
Ze werd in Frankrijk geïntroduceerd in de tweede helft van de 18° eeuw en het zou bijna een eeuw duren voor ze er op grote schaal werd aangeplant.
In België was de aardappel alom verspreid vanaf 1750.
De aardappel verving er de "pap", een brij van granen, en was zeker niet schaars of duur. Tijdens de Brabantse omwenteling in 1787 werden aardappelen gebruikt om er de Oostenrijkse troepen mee te bekogelen; er was dus zeker geen tekort aan aardappelen. Als we de belgicistische gastronoom en historicus Jo Gérard mogen geloven, zou men in de Maasvallei reeds rond 1680 frieten hebben gegeten.
Men had er immers de gewoonte om er kleine visjes te frituren. Als er ‘s winters geen visjes voorhanden waren, verving men ze door reepjes aardappel.
Belgische frieten zijn dus in feite al ruim driehonderd jaar oud!
DE EERSTE FRIETKRAMEN
Schippersvrouwen zouden het frietbakken door heel België hebben verspreid langs rivieren en kanalen.
De eerste frietkramen zien we in de tweede helft van de 19° eeuw opduiken: 1862 Fritkot Max in Antwerpen, 1875 bij Neleke in Molenbeek, 1890 Lisa in Brugge...
EN TOEN ONTSTOND HET HISTORISCH MISVERSTAND...
Toen kwam de Eerste Wereldoorlog.Engelstalige soldaten van diverse origine kwamen massaal in Vlaanderen terecht en maakten er kennis met frieten.
Ze associeerden ze met de voertaal van het Belgische leger en noemden ze dus "French" fries.
Intussen heeft deze vergissing voor gevolg dat Frankrijk nog steeds de uitvinding van de friet voor zich opeist, behalve als het om Belgenmoppen gaat natuurlijk.
VERVOLG
ENCYCLOPEDIE
RETOUR
index encylopedie
RETOUR
HOOFDMENU